Rödbetssoppa med habanero

Jag har provat mig fram och jagat efter ett riktigt bra recept på rödbetssoppa eller borsjtj. I många år har jag letat, men nu tror jag att jag kan slappna av i sökandet. Med lite habanero och en egen grönsaksbuljong så blev denna soppa riktigt god.

Ingredienser:

  • 700 g rödbetor
  • 300 g vitkål
  • 1,2 dl grönsaksbuljong
  • smör
  • 1 gul lök
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ – 1 habanero
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt & peppar

Skala och hacka löken fint, och tärna rödbetorna till små tärningar. Strimla vitkålen fint.

Riv ingefäran fint, hacka habaneron och pressa vitlöksklyftorna.

Fräs lök, rödbetor och vitkål i rikligt med smör i cirka 5-10 minuter.

Tillsätt vitlök, habanero och ingefära till resten av grönsakerna, de sista två minuterna.

Häll i grönsaksbuljong, vinäger och smaka av med salt och peppar. Jag använde 6 dl av min egna buljong och 6 dl vatten.

Läs mer: Grönsaksbuljong

Koka upp och låt stå på svag värme i cirka 30 minuter.

Servera gärna din rödbetssoppa med en klick gräddfil och en färsk persiljekvist.