Kryddig varm äppelmust

Vintern här i Skåne är inte särskilt kall. Ibland bjuder den på några centimeter snö, men man kan lika gärna förbereda sig på regn och rusk. Så blir man inte besviken. Och oavsett om det regnar eller snöar så kan det vara gott med något varmt att dricka, till exempel varm äppelmust.

Vi fick några liter hemmagjord äppelmust av grannen, som tack för att han fick plocka de äpplen som vi själva inte tog hand om i trädgården. Den fick stå för att mogna några månader och nu har den öppnats. Och den har öppnats just av anledningen att det faktiskt har blivit lite kallt och vi behöver något varmt att dricka.

Jag spär ut musten med vatten för att jag tycker att det blir en lite väl stark smak, just när man värmer den. Men som alltid så måste du inte följa receptet exakt. Du kan skippa vattnet helt och ha i en halv liter must istället. Men så här gjorde jag:

Ingredienser 1-2 portioner:

  • 3 dl äppelmust
  • 2 dl vatten
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 kryddnejlika
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk honung

Gör så här:

Koka upp äppelmust, vatten, stjärnanis, kanel och kryddnejlika.

Stäng av spisplattan, tillsätt smör och blanda tills smöret smält.

Låt stå i några minuter och tillsätt sedan honungen, för man måste ha honung i varm äppelmust.

Njut!